google logo

17 zoekopties hoe je kunt zoeken in Google? 3


Bij ongeveer iedereen is bekend dat je één of meerdere trefwoorden kunt gebruiken bij het zoeken in Google. Bij de meeste mensen is het ook nog bekend dat je dubbele aanhalingstekens kunt gebruiken om naar een extact woord combinatie te zoeken. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden die je helpen met het vinden van de juiste informatie in Google. En je kunt de opties uiteraard ook combineren in één zoekopdracht.

 • Zoeken op groep woorden (“”): Door woorden tussen dubbele aanhalingstekens rond een groep met woorden te gebruiken, zoek je via Google naar pagina’s die deze exacte woordcombinatie bevatten.
  een voorbeeld: “museum in amsterdam”

 • Min (-) of Plus (+) teken : Door middel van een plus of min teken voor een trefwoord geef je aan dat een woord beslist of juist niet moet voorkomen op de pagina’s in de zoekresultaten. Met een plus geef je aan Google aan dat het om een woord gaat wat exact (dus geen synoniem) op de pagina moet staan. Met een min precies het omgekeerde, dit woord mag niet voorkomen op de pagina.
 • allinanchor: Alle woorden die na deze selectie optie komen (bv: allinanchor:google instellingen) zullen er voor zorgen dat de zoekresultaten pagina’s alleen pagina’s toont met links naar deze pagina met woorden in de anker tekst.
 • allintext: Deze zoekoptie geeft pagina’s terug waarbij de worden die erachter staan in de tekst moeten voorkomen. Dus niet sites waarbij het trefwoord alleen in de titel staat. Zoek je bijvoorbeeld naar [allintext:beelden museum] dan staan beide woorden (beelden en museum) in de tekst van de pagina’s die je terugkrijgt.
 • allintitle: Gelijk aan ‘allintext’ met dat verschil dat de woorden die achter deze zoekoptie staan allemaal in de titel (title tag) moeten voorkomen. De titels van de pagina’s bevatten dus de woorden “beelden” en “museum” als je zoekt op [allintitle:beelden museum]
 • allinurl: Via deze zoekopdracht zoek je naar woorden die achter deze optie staan en in de url voorkomen. Zoeken op [allinurl:beelden museum] zal pagina’s in de zoekresultaten teruggeven met de woorden “beelden” en “museum” in de web adressen.
 • cache: Toont de pagina zoals deze door Google in hun cache (tijdelijk bestand) is opgeslagen. Je gebruikt altijd een domeinnaam achter deze zoekoptie.
 • define: Retourneert pagina’s waar je de definitie van een bepaald woord kunt vinden. In de meeste gevallen zal dit een wikipedia of van een woordenboek site zijn.
 • filetype: Met deze optie kan je Google “pagina’s” terug laten geven die een bepaalde extensie hebben. Je kunt deze optie bijvoorbeeld gebruiken om te zoeken naar alle PDF files die over een bepaald onderwerp gaan. Gebruik je bijvoorbeeld de zoekopdracht [blog filetype:pdf] dan krijg je alleen pdf files die gaan over het onderwerp blog.
 • inanchor: Deze optie is enigszins gelijk aan allinanchor. Met dat verschil dat bij deze alleen het eerste woord of woorden omsloten met dubbele aanhalingstekens in de anker teksten op de pagina of in links naar de pagina moeten voorkomen. [allinanchor:tw1 tw2] is gelijk aan [inanchor:”tw1 tw2″]. Gebruik je [inanchor:tw1 tw2] hoeft alleen ‘tw1’ in de anker tekst te staan. (tw1 of tw2 staat voor trefwoord)
 • info: met een domeinnaam erachter laat Google wat informatie tonen over die website. Dit is niet meestal niet meer dan een link naar de homepage en opties om te zoeken naar pagina’s binnen de site, ‘alle’ links van deze site, gerelateerde sites enz.
 • intext: Min of meer gelijk aan ‘allintext’. Ook hierbij krijg je pagina’s die het trefwoord bevatten wat achter deze opdracht staat. Het verschil met ‘allintext’ is dat het alleen het eerste woord is (of woord groep omsloten door dubbele aanhalingstekens).
 • intitle: Ook in dit geval min of meer gelijk aan ‘allintitle’. Ook nu wordt alleen het eerste woord wat direct achter de opdracht staat gebruikt als woord wat beslist in een titel moet voorkomen.
 • inurl: Het woord, of woordgroep tussen dubbele aanhalingstekens, moet voorkomen in de URL (het webadres). Als er meer dan één woord achter deze opdracht staat, dan wordt alleen de eerste gebruikt als woord wat moet voorkomen in de URL.
 • link: Om ‘alle’ sites terug te krijgen die naar een domein of url linken gebruik je deze zoekoptie. Je gebruikt deze optie dus samen met een domeinnaam die je direct achter de dubbele punt plaatst.Denk eraan dat Google nooit echt alle pagina’s teruggeeft. Ze vinden dat alleen de website eigenaar deze informatie zou moeten kunnen zien en via webmaster tools krijg je een beter overzicht van de sites die naar je linken. Het is dus niet meer dan een indicatie.
   
 • related: met een domeinnaam er direct achter (geen spatie tussen de dubbele punt en de domeinnaam) toont soortgelijke sites als de domeinnaam. Hiermee vind je dus sites die volgens Google lijken (qua onderwerp) op de site waarop gezocht wordt.
 • site: met een domeinnaam er direct achter geeft ‘alle’ pagina’s die Google heeft gevonden binnen deze domein. Je kunt dit ook gebruiken met alleen een TLD (top level domain, zoals .nl) erachter en dan geef je Google de opdracht om alleen sites met een Nederlandse domeinnaam terug te geven.

Meer informatie is hier te vinden:
Basisbeginselen van Google Zoeken – Zoeken op het web
Google Search Operators


Een reactie plaatsen

3 gedachten over “17 zoekopties hoe je kunt zoeken in Google?