Xenu website crawler

Check je site op gebroken links – 2 tools


Op een gegeven moment kom je er achter dat een afbeelding mist of dat een link niet werkt. Als je hier geen strategie omheen creëert is het mogelijk, en zeker in het begin, dat je meestal toevallig, of op aangeven van anderen erachter komt van deze dode link. Er zijn echter verschillende gratis tools beschikbaar om je hiermee te helpen en er daarmee voor te zorgen dat je bezoekers er niet eerder achter komen dan jij dat iets niet goed werkt. Ze helpen je de kwaliteit van je website verhogen. Daarnaast helpt het je met SEO.

LinkChecker website crawlerDe tools de ik gebruik, zonder een echte voorkeur voor één te hebben, zijn Xenu en LinkChecker. Beide programma’s lopen, net als een zoekmachine robot, pagina voor pagina langs in je site. Ze controleren de http-status van je web adressen. Ze checken ook of afbeeldingen nog wel bestaan. En ze bepalen welke pagina’s er naar welke pagina’s linken.

Xenu website crawler

Xenu toont de titel en description van de gevonden pagina’s en het aantal links op elke pagina. LinkChecker Geeft de grootte van de bestanden en de snelheid waarmee de pagina te downloaden is. Bij beide programma’s is het mogelijk de rapporten op te slaan.

Zijn deze tools noodzakelijk? Nee als je site klein (weinig pagina’s) is niet. Je kunt dan nog handmatig alles regelmatig langslopen om te zien of alle links en afbeeldingen nog werken. Wordt je site groter of wil je vanaf het begin weten wat er wel en niet werkt voor zoekmachine, dan zou ik zeker één van de tools gebruiken. Het helpt je om de link structuur van je site te begrijpen en het geeft je een beeld hoe zoekmachines je site zien.

Links waar je de website checkers kunt downloaden:

Een reactie plaatsen