infographic 301 vs 302 redirect

Verschil 301 vs 302 redirect uitgelegd


Het is overduidelijk dat er een verschil bestaat tussen een 301 redirect (permanent) en een 302 redirect (tijdelijk), maar het gebeurd te vaak dat een voor SEO onjuiste gebruikt word. Beide resulteren voor een bezoeker in hetzelfde resultaat. Je wordt omgeleid naar een andere URL en krijgt de pagina in beeld die bij dit nieuwe webadres hoort. De werking is voor zoekmachines echter totaal verschillend.

Een 301 permanente redirect kan je vergelijken met een ‘we zijn verhuisd’ melding. Bij deze melding is het adres permanent anders en je wilt dan ook dat alle adressen op al je┬ácorrespondentie aangepast word. Je zorgt er voor dat het duidelijk is dat er op den duur niets meer naar het oude adres gestuurd moet worden, maar alleen nog naar de nieuwe. Met een 301 geef je aan de zoekmachine zo’n adres wijziging door. Op den duur zullen alle inbound links en de daarbij horende ‘link juice’, ook al verwijzen ze nog naar het oude adres, worden doorgezet naar het nieuwe adres.

Bij een 302 tijdelijke redirect geef je eigenlijk aan dat je tijdelijk afwezig bent, maar dat je binnenkort weer terug bent. In de niet digitale wereld verstuur je in dit geval geen adres wijzigingen. Je plaatst waarschijnlijk een bordje in de etalage of je zet een vakantie melding op je e-mail. Je wilt beslist niet dat mensen nu berichten gaan sturen naar je tijdelijke adres. Zo werkt het ook met een 302 redirect. Je verteld aan zoekmachines dat je tijdelijk een andere pagina gebruikt. Google volgt de link en indexeerd de nieuwe pagina, maar de ‘link juice’ blijft bij de eerste tijdelijk omgeleide pagina.

Zelf online de http-status van een pagina checken. Gebruik deze online http-status checker op seobook.com.

Twee infographics over 301 vs 302 redirects:
infographic verschil 301 vs 302 redirect uitgelegd

infographic 301 vs 302 redirect

Een reactie plaatsen